woensdag 26 november 2008

Week 48: Henk's montageschets

Gisteren kreeg ik hulp bij het monteren van Henk van Alphen. Naar zijn mening moest ik eens wat meer denken aan mijn montage. Volgens Henk zijn er teveel uitleggerige shots, die de grap verzwakken en kan het geheel veel sneller. Met de meeste docenten heb ik nog weinig gesproken over de montage, maar Henk schetste in de volgende ruwe montage zijn kijk op de film.



*Notitie*: Bij deze montage komt nog wel 1 extra shot, na de duikvlucht op de wolk af. In dat shot zien we de piloot in de wolk vliegen.

Op een aantal punten heeft Henk zeker gelijk. Een aantal shots kunnen weg gelaten worden, zonder veel problemen. Ook kunnen sommige een versnelling gebruiken of een stuk missen. Toch vind ik persoonlijk dat er nu teveel shots uit de film zijn geknipt en dat het parachute-einde wederom wordt beschouwd als "het extraatje", terwijl het wel zeker bij de film hoort. Op het moment ben ik aan het bekijken wat ik wel en niet van deze schetsmontage ga doorvoeren. Wel heeft het mijn ogen weer wat geopend, dus er zullen wat wijzigingen komen hierdoor.

Vergelijk de vorige montage maar eens met deze. Indien mogelijk, reacties graag! Hoor graag de mening van zoveel mogelijk mensen over montagekeuzes..
.

1 opmerking:

Lisa zei

kee martijn, we hadden net echt een gigantisch lang stuk getyped. droet lisa iets raars en is alles weg. Dus nu nog een x alles.. bluuuh! haha Lisa en Nicole dus hier. Net beide filmpjes bekeken.. van jou en henk, en hier ons commentaar :D

Kijk maar wat je er mee doet, of je het wat vnd of niet.

1. het uitbeelden van de piloot die over de wolk wil vliegen komt niet echt goed over. Hij beeld ut dat hij over de wolken heen wil vleigen, en vliegt er vervolgens recht op af.
Ook zit er zoveel snelheid in je filmpje als hij de looping aan het maken is, dat ik hem dan niet zou laten stoppen, blij laat juichen en vervolgens dat uitbeelden gaat doen.

Onze tip: laat deze shots weg. Laat de looping die de piloot maakt overgaan in het vliegen op de wolk af. Je krijgt veel snelheid, en een vloeiende overgang, en het verhaal blijft duidelijk.
De shots van de bril met de wolken die op 'm afkomen zijn supergoed, die zeker laten zitten!

2. Het shot van de piloot die om zich heen kijkt niet maken. (Min 1:33)
Het shot daarna van het vliegtuig in de wolken van veraf wel doen. Misschien iets dichterbij?!

3. Het shot weer dáárna, het schriken en daarna wiebelen zouden we ook weglaten.
Wij zouden gewoon shot 5 (min 1:43) doen. Sip/angstig kijken en dan zich beseffen nog een parachute te hebben.

4. shot 6 + 7 zijn ook niet echt nodig. Wij zouden ook deze weglaten (zie.. je bent bijna klaar met animeren ;))

5. shot 9 is super. Dan hebben we weer wel een probleem methet shot erna.. We snapten pas na een paar keer kijken wat er nou precies gebeurde. Dat hij het wolkje ziet en dan denkt.. oei! dat kan wel eens fout gaan. (nicole zag het.. lisa niet.. iets met blond? ;)) Niet helemaal duidelijk, en als je het shot gewoon over laat gaan in shot 13 klopt het volgens mij perfect.

We vinden niet dat het parachute stuk hierdoor 'extra'tje' wordt. Het is de clou van het verhaal, het lachmoment.. dat moet niet te lang duren, en ook een beetje onverwacht worden.

misschien zou je het vast komen zitten ook kunnen laten zien door hem naar beneden te laten glijden, en hem dan ineens vast laten te zitten.. (dat hij dan pas paniekerig kijkt bijvoorbeeld) en dat je in het shot daarna pas ziet dat hij wéér vast zit in een wolk.. en dat je dan de aftiteling ook langzaam omhoog laat komen?! (iets later instarten in het shot)

Okee.. dit was het denk ik. Het is wel aardig wat... en misschien ben je het er niet mee eens. Maar wij denken dat het echt beter voor het verhaal is.. enne.. kill your darlings he. Het is niet altijd leuk, maar soms moet het.
Je film is dan misschien wel geen 5 minuten,.. maar wat maakt dat uit?! Verder willen we ook nog even zeggen dat het er tot nu toe wel echt supervet uitziet!
Hopelijk kun je er wat mee. En als je nog meer commentaar/advies wil (aan jou wat het is ;)) dan horen we dat graag! Misschien moet je ons verhaal ook maar eens aan maarten/paul/christoffel/henk voorleggen? kijken wat die ervan vinden. Misschien zijn ze 't er helemaal niet mee eens en vinden ze ons maar ego'tjes die net zijn afgestudeerd ;) en snappen we er wel helemaal geen drol van :)! (horen we ook graag dan)
Nou.. heel veel succes met de laatste loodjes, je kan het!!!

Groetjes van Lisa en Nicole, Blonde + roze = suikerspin (lol)